Inrättandet av ett skärgårdsråd

Borgå stadsfullmäktigeledamöter Outi Lankia (C) och Jere Riikonen (Kd) har lämnat in en fullmäktigemotion om att inrätta ett skärgårdsråd. Motionens syfte är att stärka livskraften i Borgå skärgård och säkerställa att skärgårdens särdrag beaktas i stadens beslutsfattande.

I Borgå skärgård bor cirka 2 000 personer permanent, men under sommaren mångdubblas befolkningen. Skärgårdens infrastruktur, tjänster och näringsliv står inför särskilda utmaningar, som avbefolkning, behovet av att utveckla förbindelser och en centralisering av tjänster längre bort från skärgårdsbyarna. Ett skärgårdsråd skulle ge skärgårdens invånare och aktörer en direkt kanal att påverka stadens beslutsfattande och lyfta fram områdets särskilda behov.

Motionen baseras på det nationella skärgårdsprogrammet Skärgården som en nationell rikedom samt de bobarhetsanalyser som gjorts på Vessö, Emsalö och Pellinge och den sammanställning som gjorts av dessa i rapporten Hur bobar är Borgå skärgård? Dessa betonar vikten av skärgårdens utveckling och lokal påverkan. Erika Englund, bosatt i Pellinge och aktiv i skärgårdsfrågor, anser att initiativet är viktigt och att det har starkt stöd bland skärgårdsborna. Enligt henne har detta varit efterlängtat under en längre tid.

Företagaren John Rönnholm, verksam på Emsalö, anser att det är ett viktigt initiativ att inrätta ett skärgårdsråd i Borgå, eftersom det svarar mot skärgårdsbornas långvariga behov. Det är nödvändigt att beakta skärgårdens särskilda behov, och rådet skulle erbjuda en utmärkt kanal för detta. Frågan om skärgårdens utveckling handlar också om en bredare säkerhetsaspekt. Borgå skärgård ligger i en strategiskt viktig position, fungerande infrastruktur, förbindelser och beredskap är avgörande både för invånarnas trygghet och för samhällets resiliens i krissituationer.

Många skärgårdskommuner i Finland har redan inrättat skärgårdsråd som har visat sig vara viktiga rådgivande organ. Borgå är en skärgårdsdelkommun och erhåller därför särskilt statsstöd, vilket förpliktar kommunen att beakta skärgårdens utvecklingsbehov. Stadsstyrelsen kommer att behandla motionen vid ett senare tillfälle. Ytterligare information: Outi Lankia (C) – outi.lankia@gmail.com, tfn 040-5477842 Jere Riikonen (Kd) – jere.riikonen@porvoo.fi, tfn 040-5501904

Byaboden på Emsalö – behövs någon som fortsätter

Byabodens köpman Irina Hoyer-Viitala pensionerar sig vid årsskiftet.
Någon som tar över efter Irina blir svår att hitta. Arbetsgruppen som jobbar för att hitta en ny köpman frågade emsalöborna vad  de tycker angående Byabodens framtid och fick nästan 200 svar.

Enkäten publicerades söndagen den 26.1.2025 med inlämningsdatum 24.2.2025. Lördagen 1.3.2025 klockan 15 ordnades för intresserade ett allmänt möte på Midgård där enkätens resultat presenterades med därpå följande fri diskussion om
Byabodens framtid. Enkätens resultat visade att en absolut majoritet ansåg att det är mycket viktigt att Byaboden på
Emsalö kan fortsätt på något sätt. Det här kom också tydligt fram på det välbesökta mötet på
Midgård.

Irina fick mycket tack för hur Byaboden har utvecklats till en viktig plats för
Emsalöborna.

Flera av deltagarna kommenterade också Byabodens speciella charm dit man även tar gäster och vänner för att uppleva stämningen. Öbutiken är viktig för ”feelingen” på ön.

Enligt enkäten använder största delen under 300€ per månad för inköp i Byaboden.
Vi fick veta att medelinköpet är lågt, ca 15€ per köp. Många handlar t.ex. på vägen från jobbet och inte i Byaboden, Borgås stora butiker var de vanligaste. Ur svaren framkom att många ansåg att sortimentet var för litet. På mötet frågade man vad som saknas? Vad saknas? Fisk, färskt bröd, större kötturval och andra färskvaror. Frågan om att är vi för bortskämda med att allt finns hela tiden ställdes också.

 Behov för butiken finns men verksamhetsmodellen kan förändras

Man måste hitta en verksamhetsmodell, som möjliggör resultat med mindre
omsättning och försöka hitta en handlande – nu finns bra personal, men inte företagare –
kanske kunde Byaboden vara filial till någon befintlig butik?

Arbetsgruppen jobba vidare under våren med att försöka hitta en/flera företagare, som skulle ta över efter den 1.1.2026,
eller försöker hitta personer på ön, som skulle ta över ägar-/finansiär rollen för
butiken med nuvarande personal (förutom Irina, som går i pension). Dessutom försöker arbetsgruppen utveckla en verksamhetsmodell som kunde förverkligas med tillräcklig lönsamhet.

2025 Byaboden enkätsvar kyselyvastaukset

250303 Byabodsmötet -kokous Midgård