Saaristovaltuuston perustaminen

Porvoon kaupunginvaltuutetut Outi Lankia (C) ja Jere Riikonen (Kd) ovat jättäneet kaupunginhallitukselle esityksen saaristovaltuuston perustamisesta. Esityksen tavoitteena on vahvistaa Porvoon saariston elinvoimaisuutta ja varmistaa, että saariston erityispiirteet otetaan huomioon kaupungin päätöksenteossa.

Porvoon saaristossa asuu noin 2 000 vakituista asukasta, mutta kesäisin väkiluku moninkertaistuu. Saariston infrastruktuuriin, palveluihin ja talouteen kohdistuu erityisiä haasteita, kuten väestökato, yhteyksien kehittämisen tarve ja palvelujen keskittäminen kauemmas saaristokylistä. Saaristovaltuusto antaisi saariston asukkaille ja sidosryhmille suoran kanavan vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon ja tuoda esiin alueen erityistarpeita.

Esitys perustuu valtakunnalliseen saaristo-ohjelmaan Saaristo kansallisaarteena sekä Vessöstä, Emsalosta ja Pellingestä tehtyihin asumisviihtyvyysanalyyseihin ja niiden kokoamiseen raporttiin Kuinka asumiskelpoinen on Porvoon saaristo? Nämä korostavat saariston kehittämisen ja paikallisen vaikuttamisen merkitystä. Pellingessä asuva ja saaristoasioissa aktiivinen Erika Englund pitää aloitetta tärkeänä ja katsoo, että sillä on vahva kannatus saariston asukkaiden keskuudessa. Hänen mukaansa tätä on odotettu jo pitkään.

Emsalolaisen yrittäjän John Rönnholmin mielestä saaristovaltuuston perustaminen Porvooseen on tärkeä aloite, koska se vastaa saariston asukkaiden pitkäaikaisiin tarpeisiin. Saariston erityistarpeet on tarpeen ottaa huomioon, ja saaristoneuvosto tarjoaisi tähän erinomaisen kanavan. Saariston kehittämiseen liittyy myös laajempi turvallisuusnäkökulma. Porvoon saaristo on strategisesti tärkeässä asemassa, ja toimiva infrastruktuuri, yhteydet ja varautuminen ovat ratkaisevia sekä asukkaiden turvallisuuden että yhteiskunnan kriisinkestävyyden kannalta.

Monissa Suomen saaristokunnissa on jo perustettu saaristoneuvostoja, jotka ovat osoittautuneet tärkeiksi neuvoa-antaviksi elimiksi. Porvoo on saaristokunta ja saa siksi valtion erityisavustusta, joka velvoittaa kuntaa ottamaan huomioon saariston kehittämistarpeet. Kaupunginhallitus käsittelee esitystä myöhemmin. Lisätietoja: Outi Lankia (C) – outi.lankia@gmail.com, p. 040-5477842 Jere Riikonen (Kd) – jere.riikonen@porvoo.fi, p. 040-5501904.

Byaboden kokous – kyläpuodin toiminnalle halutaan jatkoa

Irina Hoyer-Viitala, kylän kauppias, jää eläkkeelle vuoden lopussa. Irinan tilalle on vaikea löytää jatkajaa. Työryhmä, joka työskentelee uuden kauppiaan löytämiseksi, kysyi Emsalon asukkailta, mitä mieltä he ovat Byabodenin tulevaisuudesta, ja sai lähes 200 vastausta.

Kysely julkaistiin sunnuntaina 26. tammikuuta 2025 ja sen jättöpäivä oli 24. helmikuuta 2025. Lauantaina 1. maaliskuuta 2025 klo 15.00 järjestettiin Midgårdissa yleisötilaisuus kiinnostuneille, jossa esiteltiin kyselyn tulokset ja sen jälkeen käytiin avointa keskustelua aiheesta Byabodenin tulevaisuus. Kyselyn tulokset osoittivat, että ehdoton enemmistö piti erittäin tärkeänä, että Byaboden voi jatkua jollakin tavalla. Tämä kävi selvästi ilmi myös hyvin osallistuneessa kokouksessa, joka pidettiin osoitteessa
Midgårdissa.

Irina sai paljon kiitoksia siitä, miten Byabodenista on kehittynyt tärkeä paikka Emäsalon asukkaille

Useat osallistujat kommentoivat myös Byabodenin erityistä viehätystä, jonne he vievät myös vieraita ja ystäviä tutustumaan tunnelmaan. Saaren kauppa on tärkeä saaren ”tunnelman” kannalta.

Kyselyn mukaan suurin osa käyttää alle 300 euroa kuukaudessa ostoksiin Byabodenissa.
Saimme tietää, että keskimääräinen ostosmäärä on alhainen, noin 15 euroa ostosta kohden. Monet ihmiset tekevät ostoksia esimerkiksi matkalla töistä kotiin eivätkä Byabodenissa, vaan Borgåsin suuret kaupat olivat yleisimpiä. Vastauksista kävi ilmi, että monet kokivat valikoiman liian pieneksi. Kokouksessa kysyttiin, mitä puuttuu? Mitä puuttuu? Kalaa, tuoretta leipää, suurempi valikoima lihaa ja muita tuoretuotteita. Kysyttiin myös, olemmeko liian hemmoteltuja, kun kaikkea on saatavilla koko ajan.

Tarve on olemassa, mutta kaupan toimintamalli voi muuttua

Meidän on löydettävä liiketoimintamalli, joka mahdollistaa tulokset vähemmälläkin rahalla
liikevaihtoa ja yrittää löytää kauppias – nyt on hyvää henkilökuntaa, mutta ei yrittäjiä –
ehkä Byaboden voisi olla olemassa olevan kaupan sivuliike?

Työryhmä jatkaa työtä keväällä ja yrittää löytää yhden tai useamman yrittäjän, joka ottaisi ohjat 1.1.2026 jälkeen, tai yrittää löytää saarelta ihmisiä, jotka ottaisivat omistajan/rahoittajan roolin haltuunsa myymälän nykyisen henkilökunnan kanssa (paitsi Irina, joka on jäämässä eläkkeelle). Lisäksi työryhmä yrittää kehittää liiketoimintamallia, joka voitaisiin toteuttaa riittävän kannattavasti.

2025 Byaboden enkätsvar kyselyvastaukset

250303 Byabodsmötet -kokous Midgård